Keuzehulp wijn

Keuzehulp bij het kiezen van de juiste wijn.

Domaine Lazzarini Frankrijk wijngaard corse corsica
Domaine Lazzarini

Het kiezen van de perfecte wijn kan soms een uitdagende taak zijn, vooral met zoveel verschillende soorten en smaken om uit te kiezen. Gelukkig zijn er enkele handige tips en richtlijnen die u kunt volgen om uw keuze gemakkelijker te maken. Hier is een keuzehulp bij het selecteren van de juiste wijn.

  1. Ken uw smaakvoorkeuren: Wijn komt in vele smaken, variërend van droog tot zoet, licht tot vol, en fruitig tot kruidig. Het is belangrijk om uw eigen smaakvoorkeuren te kennen. Als u van droge wijnen houdt, kies dan voor een wijn met een lager suikergehalte. Als u van fruitige wijnen houdt, zoek dan naar wijnen gemaakt van druiven zoals Merlot of Pinot Noir.
  2. Overweeg het gerecht: Bij het selecteren van een wijn is het belangrijk om rekening te houden met het gerecht dat u gaat serveren. Over het algemeen geldt de regel dat rode wijnen goed samengaan met rood vlees en stevige gerechten, terwijl witte wijnen beter passen bij vis, gevogelte en lichtere gerechten. Als u bijvoorbeeld een gegrilde steak serveert, overweeg dan een robuuste rode wijn zoals Cabernet Sauvignon.
  3. Kijk naar de herkomst: Elke wijnregio heeft zijn eigen kenmerken en stijlen. Franse wijnen staan bekend om hun elegantie en complexiteit, terwijl Italiaanse wijnen vaak levendig en fruitig zijn. Australische wijnen zijn vaak vol en krachtig, terwijl Duitse wijnen vaak zoeter zijn. Het is de moeite waard om te experimenteren met verschillende wijnregio’s om uw persoonlijke voorkeur te ontdekken.
  4. Vraag om advies: Als u twijfelt over welke wijn u moet kiezen, aarzel dan niet om advies te vragen aan een wijnexpert of het personeel in een wijnwinkel. Zij kunnen u helpen bij het selecteren van een wijn die past bij uw smaakvoorkeuren en het gerecht dat u gaat serveren. Ze kunnen u ook informatie geven over specifieke wijnen, zoals de druivensoort, de productiemethode en de smaakprofielen.
  5. Probeer verschillende wijnen: De beste manier om uw wijnvoorkeur te ontwikkelen, is door verschillende wijnen te proberen. Organiseer een proeverij met vrienden of bezoek een wijnevenement waar u verschillende wijnen kunt proeven. Door verschillende wijnen te ervaren, kunt u uw smaakpalet uitbreiden en uw kennis van wijn vergroten.

Met deze keuzehulp hopen we dat u de juiste wijn kunt vinden die past bij uw smaak en de gelegenheid. Vergeet niet dat wijnselectie ook een persoonlijke voorkeur is, dus wees niet bang om te experimenteren en te ontdekken wat het beste bij u past. Proost en geniet van uw wijnkeuze!


Rode wijn
Stevige, soepele en fruitige rode wijnen zijn droog dus nooit zoet. Maar het mondgevoel bij deze wijnen is anders. Stevige wijnen hebben meer pit dan soepele. Die voelen altijd zacht aan. De fruitige wijnen zijn licht en fris en smaken ook gekoeld ook lekker. De lichtzoete wijnen zijn altijd zacht.

Onderverdeling rode wijn:
-Stevige rode wijn
-Soepele rode wijn
-Fruitige rode wijn
-Lichtzoete rode wijn

Rode wijn en vlees
Rode wijn en vis
Rode wijn en kaas en dessert
Rode wijn en vega

Witte wijn
Witte wijnen zijn er in vol & droog, lichtzoet, zoet en fris & droog. Onder de droge soorten zijn ook frisse wijnen met fruitige aroma’s en opwekkende zuren. Wijnen die soms zacht en romig aanvoelen en in houten vaten zijn gerijpt. De lichtzoete en zoeten witte wijnen voelen altijd zacht aan.

Onderverdeling witte wijn:
-Fris & droog witte wijn
-Zoete witte wijn
-Lichtzoet witte wijn
-Vol & droge witte wijn

Witte wijn en vlees
Witte wijn en vis
Witte wijn en kaas en dessert
Witte wijn en vega

Bubbel wijn
De mousserende wijnen zijn veelal droog of lichtzoet. Een droge bubbel wijn is perfect als aperitief. Lichtzoete en mousserende wijnen zijn lekker om zo te drinken, te toosten en als dessertwijn.

Onderverdeling bubbel wijn:
– Lichtzoete bubbel wijn
– Droge bubbel wijn

Heerlijke wijnboeken en meer..