Franse Kaas en Franse wijn

Franse kaas en Franse wijn zijn een heerlijke conbinatie. In dit blogartikel leest u meer over de lekkerste kaas, die bij specifieke wijnsoorten hoort.

Welke Franse wijn past perfect bij verschillende soorten Franse kaas?

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende wijn en heerlijke kaas. De combinatie van Franse wijn met Franse kaas is een waar genot voor de smaakpapillen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor welke Franse wijn goed samengaat met verschillende soorten Franse kaas:

 1. Camembert: Camembert is een zachte, romige kaas met een milde smaak. Een ideale wijn om te combineren met deze kaas is een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. De fruitige en delicate smaken van deze wijnen complimenteren perfect de zachte textuur van de Camembert.

 2. Roquefort: Roquefort is een beroemde blauwe kaas met een sterke, pikante smaak. Een zoete wijn zoals Sauternes of een dessertwijn werkt uitstekend bij deze kaas. Het zoete karakter van de wijn helpt om de scherpte van de Roquefort in balans te brengen.

 3. Brie: Brie is een andere geliefde zachte kaas met een romige textuur. Deze kaas gaat goed samen met een Chardonnay of een lichte rode wijn, zoals een Merlot. De Chardonnay benadrukt de romigheid van de Brie, terwijl de Merlot de subtiele smaken versterkt.

 4. Comté: Comté is een harde, nootachtige kaas met een complexe smaak. Een goede keuze bij deze kaas is een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon. De frisse tonen van de witte wijn contrasteren mooi met de rijke smaak van Comté, terwijl de rode wijn de nootachtige aroma’s accentueert.

 5. Chèvre (geitenkaas): Chèvre heeft een milde, frisse smaak en een licht-kruimelige textuur. Een Sauvignon Blanc is een uitstekende begeleider voor geitenkaas vanwege zijn frisheid en citrusachtige accenten. Voor degenen die van rode wijn houden, is een lichte rode wijn zoals een Gamay ook een goede optie.

 6. Munster: Munster is een rijke, romige kaas met een uitgesproken smaak. Bij deze kaas past een volle, fruitige rode wijn, zoals een Shiraz of een Rhône-wijn. De intense smaken van deze wijnen passen goed bij de krachtige smaak van Munster.

De combinatie van Franse kaas met bijpassende Franse wijn is een heerlijke manier om te genieten van de culinaire diversiteit die Frankrijk te bieden heeft. Experimenteer met verschillende combinaties en ontdek uw persoonlijke favorieten! Geniet van het samenspel tussen de rijke tradities van Franse kaas en de verfijnde kunst van Franse wijn. Santé!

Franse kaas en wijn
1.Camembert en cider
2.Crottin de Chavignol en Sancerre
3.Brie de meaux en champagne
4.Roquefort en Sauternes
5.Comte en vin jaune

Franse Kaas en regio’s waar de kaas vandaan komt

 • Camembert, Normandië
 • Brie, Seine-et-Marne
 • Chaource en Époisses, Champagne/Bourgondië
 • Chèvre, Loiredal
 • Comté, Jura
 • Maroilles, Picardië
 • Roquefort, Aveyron
 • Cantal, Cantalgebergte, Auvergne
 • Ossau-Iraty, Franse Pyreneeën
 • Vacherin du Haut-Doubs, Franche-Comté

Kaasplankje
Zelf zou ik meer voor een lichtzoete dessertwijn gaan met genoeg zuren als een Muscat,
een witte en zoete Bordeaux of een zoete wijn uit Zuid Frankrijk.